Föreläsning: Afghanska flyktingar i Iran

NekomaneshFörfattaren Mohsen Nekomanesh föreläser utifrån sin bok om diskrimineringen av afghanska migranter i Iran: Afghanska flyktingar i Iran.

Sedan 1978 har miljoner afghaner migrerat och bott i grannlandet Iran. Statistiken brister men troligen har minst en fjärde del av Afghanistans befolkning bott en kortare eller längre period i Iran. Afghanska migranter diskrimineras och trakasseras hårt i det iranska samhället, både av regimen och en betydande del av den iranska befolkningen. Bortsett från enstaka filmer och skrifter har t.o.m. iranska intellektuella varit relativt tysta om diskrimineringen av afghaner i Iran.

Den svensk-iranske författaren Mohsen Nekomanesh – sedan 1986 bosatt i Stockholm – gav 2011 ut romanen From Herat to Tehran, där huvudmotivet är afghanska migranter i Iran. Det faktum att han ursprungligen är från Iran gjorde att hans ställningstagande mot diskriminering av afghaner i hans gamla hemland uppmärksammats oerhört mycket i persiska medier och persiskspråkiga kulturkretsar, inte minst i Afghanistan.

Tid: Torsdag 8 september 2016 18.00.

Plats: ABF huset, Sveavägen 41, Stockholm.

Arrangör: ABF Stockholm och Stockholms Afghanistankommitté.

Advertisements