Ny bok: Iran: Myter, sanningar, sanktioner

Kent Eklind IranFörfattaren Kent Eklind har i dagarna utkommit med en ny bok om iransk historia och nutida politik som bär titeln Iran: Myter, sanningar, sanktioner.

Boken består av fem avdelningar och behandlar en rad ämnen med anknytning till Irans långa och mångfacetterade historia. I första avdelningen diskuteras olika ämnen i antikens Persien, däribland legender om gudinnan Anahita och krigen mellan perser och greker. I den andra avdelningen behandlas landets tidiga moderna historia med fokus på tre framstående regenter Shah Abbas, Nader Shah och Reza Shah Pahlavi. Oljefrågan ägnas en avdelning och här redogörs även för Kaspiska havets strategiska och ekonomiska betydelse samt det åtta år långa kriget mellan Iran och Irak. Den politiska och samhälleliga utvecklingen i det nutida Iran uppmärksammas i de två sista avdelningarna med inriktning på reformpolitik, kärnkraftsfrågan och kvinnorörelsen. 

Författaren Kent Eklind, född 1941, är jurist och har arbetat som forskningssekreterare, kommunchef samt sakkunnig i statliga utredningar.

Iran: Myter, sanningar, sanktioner går att beställa hos förlaget Ferdosi och hos välsorterade internetbokhandlare.

Advertisements