Boksläpp: Antikens Persien

Antikens Persien red. Ashk DahlénKom och fira med oss när vi släpper antologin Antikens Persien, den första i sitt slag på svenska!

Redaktören Ashk Dahlén presenterar boken och det finns tillfälle till att ställa frågor och träffa några av författarna. Releasen inleds med två korta föredrag av Lennart Lind och Ashk Dahlén. Därefter blir det bokförsäljning och mingel med kaffe och tårta.

Lennart Lind: ”Antikens Persien och Grekland”

Ashk Dahlén: ”Perserna vid Hellesponten enligt Herodotus”

Tid: 26 april kl. 10.15–12.00

Plats: rum 2-1024, Engelska parken, Uppsala universitet

Evenemanget arrangeras av Skandinaviska sällskapet för iranistik i samarbete med forum AGORA vid Uppsala universitet. Poster finns här.

“Antikens Persien” erbjuds till förmånligt pris (150 kr) på boksläppet och går även att beställa hos Adlibris eller hos förlaget på e-postadress: postorder@hstrom.se

Presentation av boken

”Antikens Persien” innehåller bidrag av Lennart Lind (Persien och Grekland), Johan Mårtelius (arkitektur och konst), Bo Utas (språk och litteratur) och Ashk Dahlén (kosmopolitism och mångkultur).

Carl Nylander Antikens PersienBoken tillägnas antikforskaren och arkeologen Carl Nylander (f. 1932) och är en tribut till hans pionjärarbete inom akemenidisk arkeologi. Nylander är professor emeritus i klassisk och främre- orientalisk arkeologi. Han har varit verksam som lärare och forskare vid Bryn Mawr College, Köpenhamns universitet och Svenska Institutet i Rom där han var föreståndare 1979–1997.

Det persiska akemeniderriket var en politisk och ekonomisk stormakt; ett mer än tvåhundraårigt välde som under sin glansperiod rymde de gamla flodkulturerna i Mesopotamien, Indus och Egypten. Det omvandlade hela området från den grekiska övärlden i väst till Centralasien i öst till ett sammanhängande handelsområde med väl fungerande infrastruktur och penningekonomi. Under storkungarna Dareios och Xerxes utspelade sig den kraftmätning som i Europa gått under namnet perserkrigen och som länge överskuggat vår bild av antikens Persien.

En avsikt med boken är att lyfta fram de mångsidiga och ofta fruktbara förbindelserna mellan antikens perser och greker inom olika områden som litteratur, arkitektur, konst och filosofi. Den akemenidiska kulturen var utpräglat kosmopolitisk och i rikets västra delar förmedlades orientalisk kultur och lärdom vidare till Grekland och Italien. Perserriket dukade under för Alexander men dess civilisation fick avgörande betydelse för kontinuiteten i kulturutvecklingen och gjorde djupa intryck på både greker och romare.

Advertisements