Tags

, , , , , , , ,

Är Afghanistan världens farligaste land för kvinnor? På Internationella Kvinnodagen 8 mars anordnar Svenska PEN ett panelsamtal med efterföljande konsert. Möt tre kvinnor från Afghanistan i ett samtal kring kultur och kvinnors rättigheter. En parlamentariker, en skådespelerska, och en bloggare alla med erfarenhet av att leva och verka i denna våldsamma och samtidigt fascinerande del av världen. Samtalet tar avstamp i Jenny Nordbergs bok De förklädda flickorna i Kabul som kommer ut i dagarna och fått internationell uppmärksamhet.

Kvinnodagen

Azita Rafaat är politiker och en av de första kvinnorna i parlamentet som inrättades efter talibanregimens fall. Hon är en av de kvinnor som porträtteras i boken De förklädda flickorna i Kabul – om flickor som tvingas klä sig som pojkar för familjens och sin egen skull, ett fenomen som kallas för ”bacha posh”.

Skådespelerskan Monirah Hashemi har under lång tid arbetat för flickors rätt till utbildning och kvinnors rättigheter, bland annat genom teatern som ett verktyg för social förändring. Monirah tvingades lämna landet 2013 efter att ha uttalat sig i västerländska media om sitt engagemang. Idag lever hon i exil i Sverige men fortsätter sitt aktiva engagemang internationellt.

Somaya Rezai är bloggare på persiska och utnämndes 2013 till bästa bloggare på persiska av Deutsche Welle. Många av hennes blogginlägg har plockats upp av exempelvis BBC. Även Somaya har tvingats lämna Afghanistan, men såväl hon som Monirah ingår från exilen i sitt lands avantgarde.

Programmet inleds med en scen ur Monirah Hashemis pjäs Sitaraha/Stjärnorna, som kommer att gå på turné med Riksteatern 2016.

Moderator: Lotta Hedström, f.d. ordf. i Svenska Afghanistankommittén.

Varmt välkomna!

Plats: Stallet, Stallgatan 7 (bakom Musikaliska på Nybrokajen). Fri entré

Tid: 8 mars kl. 15.00–17.00

I anslutning till seminariet fortsätter vi att fira Internationella kvinnodagen på Musikaliska, Nybrokajen 11, med en konsert av iranska kvartetten Avaye Doust, fyra kvinnor från Iran som spelar klassisk persisk musik på traditionella persiska instrument.

Programmet genomförs med stöd av Albert Bonniers Förlag, Farhang, Folk & världsmusik, Kulturtidskriften Cora, Riksteatern, Svenska Akademien och Stockholms Afghanistankommitté