Vad händer i Iran? Färsk rapport från Iran med historiska tillbakablickar

Iran är kanske världens äldsta land och har förbryllat omvärlden ända sedan shahen störtades och en islamisk regim tog makten 1979, som gjorde religionen till styrande inom politiken. Dramat med över 400 långvarigt gisslantagna amerikaner på deras ambassad försämrade radikalt förhållandet till USA, och anses ha bidragit till Ronald Reagans seger i presidentvalet 1980. Ett nära decennium långt krig med Irak på 1980-talet hade stora skadeverkningar för landet.

Bitte Hammargren

Frågan om Iran håller på att skaffa kärnvapen eller bara utvecklar den civila kärnenergin, som regimen påstår, oroar omvärlden. Iran har ledande regionala ambitioner i Mellanöstern som företrädare för shiamuslimskt styrda länder och rörelser, som en motpol till Saudiarabien med liknande avsikter vad gäller sunnimuslimerna.

Said Mahmoudi

De grova brotten mot folkrätten och mänskliga rättigheter som Islamska Staten (IS) begått i Syrien och Irak har fått Iran att närma sig USA och andra länder med målet att bekämpa och besegra IS.

Varmt välkommen till ett seminarium som ger färsk rapport från Iran med historiska tillbakablickar!

Medverkande är Bitte Hammargren, mångårig Mellanösternkorrespondent för Svenska Dagbladet och författare rörande Mellanöstern, samt Said Mahmoudi, Professor emeritus i internationell rätt, Stockholms universitet.

Plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41

Tid: torsdagen den 26 mars, kl. 18.00

Advertisements