En stor Iranvän har avlidit

SigridDen folkkäre författaren och journalisten Sigrid Kahle avled på nyårsafton efter en tids sjukdom. För alla oss som hade förmånen att lära känna Sigrid – inte minst i samband med disputationer och högre seminariet i iranska språk i Uppsala som hon regelbundet bevistade – kommer hon att vara saknad länge. Hon var en stor humanist, en varm personlighet och en sann glädjespridare som alltid hade förmåga att skapa en hjärtlig stämning runt sig. Hennes särmärke var en ständig vilja att lära sig nya saker och en entusiasm för att dela med sig av sina insikter och kunskaper.

HS NybergSigrid Kahle föddes 1928 i Paris och studerade humaniora vid universiteten i Uppsala och Bonn. Hon var därefter verksam som medarbetare på kultursidorna i Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning. 1997 blev hon hedersdoktor vid Uppsala universitet. Sigrid är mest känd för sin självbiografi, som utkom i två delar: Jag valde mitt liv (2003), och Att välja sitt öde – trots allt (2013). Hon skrev på en tredje del, som hon tyvärr aldrig hann färdigställa. Dessutom är hon författare till en fyllig och lärd biografi över sin far, orientalisten H.S. Nyberg (ny utgåva 2011), i vilken hon ger en inblick i iranistikens utveckling och villkor i 1900-talets Sverige. Hon har tilldelats flera litteraturpriser, bland annat Stig Dagermanpriset 2006.

I den sista intervjun som Sigrid gav uttryckte hon med sedvanlig uppriktighet hopp om att hennes texter gjort intryck: “Man vet inte vad man uträttat i livet och det är ingen idé att grubbla över det. Man får bara vara tacksam för att man fått ha ett liv här på jorden.”

Och vi är många som är tacksamma för att Sigrid hade kärleken att dela med sig av sina rika erfarenheter och kunskaper från sitt långa liv.

Ashk Dahlén

Ordförande i Skandinaviska sällskapet för iranistik

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s