Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

Etnografiska museet i Stockholm välkomnar vårens återkomst med att uppmärksamma de iranska folkens nyår, nouruz, som infaller på vårdagjämningen. Det blir afghansk musik, bildvisning, föreläsning av Ashk Dahlén och mycket mera. Firandet erbjuder ett ypperligt tillfälle att beskåda de baktriska kulturskatter som visas på utställningen Afghanistan fram till den 25 mars i år. Föremålen är inlånade från Nationalmuseet i Kabul och ingår i en vandringsutställning som tidigare visats på bland annat Musée Guimet i Paris och Metropolitan Museum i New York.

Nouruz är de iranska folkens käraste högtid. Ashk Dahlén ger i sitt föredrag en överblick över högtidens ursprung, den traditionella nyårsduken, zoroastriska eldar, nyårsbus, äggapickning, och till sist trettondagen då man går man ur huse för att välkomna våren. Särskild uppmärksamhet ges åt traditioner och seder som har paralleller i nordisk kulturhistoria.

Afghansk musik med folksångaren Faiz Karizi.

18 mars, 13.00 – 16.00

Entré: 60 kr

Arrangörer: Afghanska föreningen och Etnografiska museets vänner.

I Stockholm inleds nyårsfirandet den 13 mars med Eldfesten Chaharshanbe Suri som äger rum i Kungsträdgården. På scen är popikonen Dariush Eghbali, det unga stjärnskottet  Mahan Moin, komikern Maz Jobrani och folkmusikern Said Shanbehzadeh från södra Iran.

Nouruz uppmärksammas också traditionsenligt med teveprogrammet Nouruz – Vårens ankomst i kanal Sjuan – Tv4 på nyårsdagen den 20 mars klockan 6.00.

Ett Gott Nytt år önskas alla medlemmar i SSIS – Nouruz-etān piruz!

Ashk Dahlén

ordförande