Aï Khanum: Spår av perser och greker i Baktrien

Ofattbara skatter, hemliga nyckelbärare, prinsessgravar och hjältemodiga arkeologer. Låter det som en saga? Möt ett annat Afghanistan, ett land i världens mitt där historien räddats mot alla odds.

Just nu pågår en extraordinär utställning om Afghanistans kulturskatter på Etnografiska museet i Stockholm. Utställningen är en mycket eftertraktad internationell vandringsutställning med rariteter från Nationalmuseet i Kabul.

Bland de kulturskatter som visas är det baktriska guldet som under 20 års tid troddes vara försvunnet för evigt, men som med livet som insats räddats åt eftervärden från krig och förstörelse av afghanska arkeologer och museitjänstemän.

Det här är en berättelse om hemliga nyckelbärare, ofattbara skatter, hjältedåd och ett Afghanistan du kanske inte trodde fanns. Det är också berättelsen om ett Afghanistan i världens mitt. I hjärtat av Asien och i centrum för handeln mellan Kina, Indien och Europa. Den historiska länken mellan Öst och Väst och platsen där Sidenvägen band dem samman.

Utställningen pågår till och med 25 mars 2012.

I anslutning till utställningen Afghanistan på Etnografiska museet hålls föredragsserien Lördagar. Den 3 december kl. 14.00 föreläser fil dr Kristian Göransson på temat ”Aï Khanum: Spår av perser och greker i Baktrien”. Han ger en utblick om Baktrien under persiskt styre samt hur området sedan tillföll Alexander och dennes efterföljare i det grekobaktriska riket.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s